Psykoonkologi

Psykoonkologi är ett nytt ord för mig. Det är ett fackområde som handlar om den psykologiska dimensionen av cancersjukdomar, både den psykiska reaktionen på att ge/få diagnosen och de psykiska faktorernas inverkan på själva sjukdomsförloppet.

Jag är fullkomligt övertygad om att psyket är med och påverkar och påverkas av en cancerdiagnos. Intuitivt har jag den senaste månaden jobbat med mig själv och mitt tänkande kring min egen cancerdiagnos. Och tänker fortsätta med det. Jag är också gynnad med att ha ett fantastiskt nätverk av kloka vänner, kollegor och fd studiekamrater med stor krishanteringsförmåga. Tänker ta hjälp framöver med att kasta ljus även på de allra mörkaste spökena. Naturligtvis ska jag fokusera på det ljusa och friska i livet. Men spökena (rädslorna) finns och de kan behöva lite ljussättning de med.

Vidare tänker jag att det borde finnas något som skulle kunna heta socioonkologi, ett fackområde som belyser den sociala miljön runt cancerdrabbade. Det är många som blir berörda när en person blir cancersjuk. Alla ingår i ett system som bidrar till läkande och lärande.

Så tänker en systemteoretiker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0