Samhällsperspektiv I - skämmigt

Innan jag hamnade i ögat av min nuvarande tornado hade jag vaga begrepp om Urologi. Jag har vistats på urologen, så mycket vet jag. Men inte vet jag särskilt mycket om hur jag är funtad, hur min urin blir till och passerar min kropp. Jag har en vag bild av att njurar lever och urinblåsa samarbetar, men knappt om vad. Jag anar väl att jag har ett kroppens reningsverk som tyst och stilla gör ett livsviktigt arbete.

 

Wikipedia ger lite översiktlig hjälp.

Urologi är läran om bägge könens urinorgan samt mannens könsorgan, tillika sjukdomarna i dessa organ. Den läkare som specialiserat sig på urologi kallas urolog. Jämför gynekologi.

Gynekologi (gr., "kunskap om kvinnan"), inom medicinen den specialitet som studerar sjukdomar i kvinnans reproduktiva organ, d.v.s. uterus, vagina och ovarier. Jämför urologi.

(Bara den här uppdelningen väcker min nyfikenhet. Det här får jag grotta i vid annat tillfälle.)

 

Det tycks mig som att det finns en nära koppling mellan kroppens reningsverk och kroppens reproduktion.

 

Jag är nog en värdig representant för en omfattande och utbredd inställning i samhället. Urologi är något som är ointressant och något man inte talar om. Det är till och med lite skämmigt. Sjukdomar i det urologiska systemet påverkar potens, erektion, sexuell funktionalitet, virilitet.

 

Jag börjar förstå varför de urologiska sjukdomarna är så ansiktslösa. Vilken man i maktens boningar kliver fram och säger att han har potensproblem? Vilken parant kvinna i karriären kliver fram och säger att min vagina knappt finns mer?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0