Hej och hå

Jag är hemma. Igen. Det blev ingen operation.

 

Allt började dock helt enligt planerna redan igår kväll. Jag packade min väska med dagstidningarna, dator med diverse jobb- och bloggmöjligheter, iPod, mobil, en bok, flera korsord och sudoku, tandborste, en egen favoritkudde och ombyteskläder. Duschade i svampdesinfektionsmedel. Man köper medlet på apotek. Det är en tvättsvamp med nåt svampdödande medel som både löddrar och känns som sårsprit. Finns en särskild påse för hårtvätt. Paketets insida innehåller instruktioner om hur man systematiskt ska gå tillväga när man desinficerar sig. Jag kan det där. Uppifrån och ner. Aktade ögonen. Var noga med alla skrymslen inklusive näsborrarna och bakom öronen. La mej tillfreds och lugn, men med en stilla undran hur det skulle gå att behålla hexvix-soppan. Drack en sista vätsketår och åt sista antibiotikatabletten före operationen. Därefter gällde fasta.

 

Vaknade kl 6 i morse. Duschade enligt samma procedur som igår kväll. Klädde mig, vattnade blomman, fällde ner persiennerna och lämnade huset utan vare sig mat eller dryck i magen. Slängde sopor och for iväg med bilen till en firma som skall vaxa och rengöra bilen medan jag är borta. En taxi stod där och väntade på mig. Taxin tog mig till Resecentrum och bussen tog mig till friskhusets huvudentré. Jag stegade in exakt på utsatt tid kl 8.00 på friskhusets Dagvård.

 

Se, så välplanerat allt var. Jag hade verkligen tänkt ut att ha det både trevligt och nyttigt medan jag vistas på friskhuset.

 

Jag fascinerades av korridormiljön på väg till Dagvården. Bunkerkänsla. Å andra sidan blev upplevelsen av Dagvårdens väntrum med meditativ musik flödande i rummet som en oas i öken. Jag välkomnades av en trevlig sköterska. Vi imponerades båda av min akt. Den är sprängfull, kanske 5 cm tjock, full av papper om mig och min hälsa. Spanade som vanligt in var toaletten låg och gjorde ett studiebesök där innan jag satte mig att vänta.

 

Efter en stund var det så dags. Jag hämtades av en annan trevlig sköterska och anvisades en brits i ett flerbäddsrum. Hon drog för skynken för att jag skulle få eget rum. Jag förvarnade om min tvekan inför förmågan att behålla hexvix-soppan. Berättade också om min lättare huvudvärk. Sköterskan sa nåt om att sätta dropp för att minska huvudvärken. Fick en trave friskhuskläder att byta till. Den vita nattskjortan med öppning bak och rosett i ryggen. Den blå rocken med öppning fram. De jättestora trosorna med lite ben på. De benvita stickestrumporna som går upp en bit ovanför knäna. Blå plastskydd att sätta på fötterna om jag vill upp och gå. Och det ville jag ju. Även nu måste jag ha koll på toaletten. Ja, det var väl allt. Jo, jag fick ju armbindeln med namn och personnummer på. Och armbandsklockan fick jag inte ha mer.

 

Trots att jag gjort det här så många gånger, blev jag ändå osäker på om det var skjortan eller rocken som skulle ha öppningen bak. Men jag hade gjort alldeles rätt, visade det sig. Jag la mig tillrätta med tidningar och korsord. Fick veta att doktorn skulle komma och prata med mig strax. Sköterskan satte nål i armen. Vi pratade om hennes mer än 30 år långa erfarenhet som sköterksa på olika avdelningar. Själva nålsticket och hur hon behandlade mig vittnade om säkerhet. Vi talade också om den ökande utlandsturismen i Norrbotten, där hon är uppväxt. På nattduksbordet låg ett pappersark med information om senaste kissodlingen.

 

Läkaren kom i full operationsmundering. Det var min kära urolog KÅ. Hon såg papperet på nattuksbordet och kommenterade i förbifarten "varför har ingen visat det här för mig?" Hon 1) konstaterade att jag ätit fel antibiotika, 2) sa att hon helst inte vill härja med en sjuk blåsa för det finns risk för komplikationer och efter en stunds prat hit och dit 3) vi kan i alla fall ta ett sköljprov idag.

 

Sköljningen gjordes på plats av två sköterskor. Det sprutade in rumsvarm vätska några gånger som jag fick kissa ut igen och därefter fick jag en särskild vätska som jag försökta skvalpa runt i blåsan lite och denna vätska samlade de i en plastflaska med skruvlock. 1 dl. Därefter började demonteringen av mig som operationspatient. Armnål med dropp bort. Armbindel av. Friskhuskläder av, egna kläder på. Fick hjälp att beställa friskresa hem kl 11. Vi var 6 gamlingar i frisktransporten och jag var i särklass yngst.

 

Nu är jag hemma igen. Ställer in mig på delvis ändrade sommarplaner. Ny operationstid blir vecka 29, mitt i juli. Hej och hå.


Kommentarer
Postat av: vännen i västerås

Aj då där rök det besöket. Vet du när du får svar på sköljprovet?

2008-06-25 @ 14:51:54
Postat av: iprincipfriskisk

Tänk att det inte räcker att man gör rätt själv. Du som förberett dig så och allting.

2008-06-26 @ 22:27:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0