Ta-bort-blåsan-lära, lektion 1

Jag har börjat läsa på om olika blåskonstruktioner, igen. Min urologibok ger översiktlig information på ett fikonspråk som jag med möda och grova antaganden tar mig igenom. Hör här på det poetiska språket. Inte lätt att förstå om man bara pratar svenska.

 

Uretäroenterokutaneostomi

Kontinent uretäroenterokutanestomi

Uretäroenterouretrtstomi (ortotop blåskonstruktion)

Kontinent kutan vesikostomi

 

De här alternativen finns och jag skriver för att förklara för mig själv, för det här är lite snårigt för mig. I alla fall än så länge.


Första alternativet innebär en påse på magen som jag tömmer och rengör själv vid behov. Den kallas för Brickerblåsa. Den operationen är den enklaste, dvs minst omfattande. Och minst krånglande efteråt, tror jag.

 

Andra alternativet innebär att jag får en konstgjord blåsa i buken som jag själv tömmer och rengör med en kateter via ett litet hål på magen. Blåsan tillverkas av kroppseget material från slida och tarmar och kan göras på lite olika sätt. Det här alternativet har alltså flera underalternativ, t ex Kock-reservoar, Indiana pouch (Indiana-påse) som har en svensk variant, Lundiana pouch eller Månsson pouch, efter upphovsmannen. Om jag fattat saken rätt, så är det Viking Månsson, som kan bli aktuell kirurg att operera mig, trots att han nyligen är pensionerad.

 

Tredje alternativet innebär också en konstgjord påse i buken gjord av kroppseget material. Men skillnaden är att urinen kommer ut den vanliga vägen genom urinröret. Man kissar genom att krysta.

 

Fjärde alternativet innebär att blåsan behålls och är inte aktuell för mig. Därför bryr jag mig inte om att sätta mig in i vad det alternativet innebär.

 

Andra och tredje alternativet är större operationer, då de ska hämta arbetsmaterial från slida och tarmar. Alla alternativen har sina för-och nackdelar och det är om detta jag ska lära mig mer nu.

 

Jag har fått några stenciler av min läkare som jag letat fram och ska sätta i mig. Ser fram emot muntlig redogörelse och träff med folk som lever med de olika sorternas blåsa. Det är väl vad som ska hända den närmsta tiden. Jag återkommer med ytterligare lektioner i ta-bort-blåsan-lära. Jag skriver så i rubriken, så kan du glatt hoppa över om du är ointresserad, vilket jag mycket väl kan förstå.


Kommentarer
Postat av: Elvira

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!

2012-03-19 @ 01:00:40
URL: http://hemförsäkringidag.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0