Julbetraktelse

Ja, så var då julafton överstökad. Jag märker att jag varvar ner. Har gått från att drömma realistiska jobbdrömmar via att drömma förvirrade jobbrelaterade drömmar till att nu drömma om helt andra saker som jag inte ens minns. Sover länge, ända till 8.30, vilket ska jämföras med att jag brukade vakna kl 5.

 

Min dotter T och jag har julat efter bästa förmåga, trots att vi varit ”bara två”. Vi har pyntat och lagat den viktigaste maten och jag har njutit av dessa förberedelser tillsammans. Summering av julafton – vi har gjort allt som hör till. Grötfrukost, promenad, några telefonsamtal, Kalle Anka på TV, julbordet, spel, julbetraktelse, julklappar, Karl-Bertil på TV, spel igen och på nattkröken saffranskaka.

 

Det blev min uppgift i år att läsa julkrönikan. Jag googlade lite på nätet och hittade diverse bloggar med julkrönikor. Det var intressant att läsa hur olika man kan reflektera. Valde ut tre stycken och den här gav oss goa fniss. T summerade att den trots allt innehåller vissa logiska missar, t ex det här med tiden. Julafton firas i världen både 24 och 25 dec vilket ger tomten lite bättre med tid att genomföra sitt uppdrag. Men förmodligen ändrar det inget i sak. Här kommer den, upplagd av Dan Sederowsky. http://sederowsky.blogspot.com/2009/12/en-julbetraktelse.html

 

En julbetraktelse

Om du är barn och längtar efter julafton med tomten och allt, blunda när du läser min betraktelse....

 

Det finns ca 3 miljarder barn på jorden. Av dessa tillhör ca 15% eller 450 miljoner tomtens målgrupp, d.v.s. kristna västerlänningar.

 

Med ett världsgenomsnitt på 3,5 barn/hushåll blir det ca 128 miljoner hushåll att besöka, om vi antar att det finns minst ett snällt barn i varje hushåll. Jultomten har, p.g.a. jordens rotation, ca 3,5 timme på sig att jobba, om han reser västerut, som ju borde vara det mest logiska. Han besöker alltså 967,7 hem/sekund!!!

 

Det betyder alltså att för varje kristet hem med minst ett snällt barn har tomten ca 1/1000-dels sekund till att parkera släden, springa ut och hoppa ner i skorstenen, dela ut paket, hoa 3 gånger, klämma ett par snapsar, upp genom skorstenen igen, i släden och vidare till nästa hus.

 

Under förutsättning att alla hus är jämnt fördelade är det i snitt ca 1 km mellan varje. Tomten färdas således ca 100 miljoner km, att gå på toa eller pausa av andra anledningar är inte med i beräkningen. Med andra ord flyger tomtens släde med ungefär 1000 km/sek eller om man så vill med 3000 gånger ljudets hastighet.

 

Man kan jämföra det med den snabbaste farkost som människan skapat, nämligen rymdsonden Helioa 2, den färdas med 67 km/sekund. En normal Ren som våra Samer håller kan komma upp i ca 30 km/timme.

 

Om vi antar att var barn får en present som väger 1 kg, har släden en last på 500 000 ton, tomtens vikt är då inte inräknad. På land kan en normalstark och fullt frisk Ren dra ca 200 kg. Även om vi antar att tomtens flygande specialrenar kan dra en vikt som är 10 gånger högre, kommer inte släden ur fläcken, om inte tomten kan hitta ungefär 360 000 dragvilliga renar. Detta kommer i så fall att ge släden en sammanlagd vikt på ca 600 000 ton.

 

600 000 ton som flyger med 1000 km/sekund skapar en enorm friktion. Detta kommer att hetta upp renarna, ungefär som en meteor som inträder i jordatmosfären. De två renarna längst fram kommer då att absorbera en energi motsvarande 15 000 triljoner watt. Ledarrenarna kommer att brinna upp omedelbart, och de bakomvarande kommer att utsättas för en ljudbang och därefter själva brinna upp.

 

Alla renar kommer att möta sin skapare på mindre än 4,26 tusendelars sekund, d.v.s. när tomten når till det femte huset. Det här är så klart hypotetiskt, för då släden accelererar från 0 till 1000 km/sekund på 1/1000-dels sekund, kommer alla i släden att bli utsatta för en g-kraft som är 17 000 gånger större än tyngdkraften. En tomte på ca 150 kg (gissningsvis med hänvisning till synliga kopior), skulle naglas fast i bakre delen av släden motsvarande en vikt av ca 3 miljoner kg, vilket ögonblickligen skulle krossa vartenda ben i hans kropp och förvandla honom till en våt fläck.

 

Kontentan av detta är alltså att om tomtestackarn någonsin levat så är han definitivt död nu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0