Exempel på kaosteori

Den här situationen har världen inte upplevt förut. Så sa dom på nyheterna nyss och refererade till den aska som kommer från en spyende vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

 

Nåväl, tänker jag. Nog har vulkaner haft sina utbrott förut. Men kanske inte spytt aska in i det luftrum som vi människor gett nutidens flyg. Några kilometer upp.  Det är fantastiskt vilka konsekvenser den här askan får. Det Europeiska flyget är praktiskt taget utslaget och det innebär att flyg från längre bort trakter inte heller kan landa. Spanien, Italien och Grekland går fria. Folk flygs till Sydeuropa och bussas genom Europa hem till Sverige. Man vet inte hur länge vulkanen ska spruta.  Det märkliga är att det inte syns. Himlen kan vara klarblå och är ändå full i aska.

 

Exempel på konsekvenser:

Folk är alltså strandsatta, både charterresenärer och affärsfolket. Det blir svårt med ambulansflyg och organtransporter. Prominenta gäster till begravningen av Polska makteliten, som dog i en flygolycka för en vecka sedan, kan inte komma. Eller så flygs de in söderifrån på mycket låg höjd. I Kenya har det blivit kris i blomsternäringen då rosorna inte kan flygas till oss. Arbetare permitteras. Färsk mat från långt-bort-i-stan kan inte fraktas hit. Inom olika sporter där lag från olika länder ska mötas blir matcherna inställda. Flygbolagen gör gigantiska förluster var dag och de är ju redan en bransch i kris. Buss och tåg har gyllene tider och bågnar av resenärer. En verklig vinnare borde väl naturen vara. Flyget är väl inte så hälsosamt för den, om jag förstått saken rätt. FaceBook och Twitter är hjälpsamma för människor att hitta egna snabba lösningar på sina transportproblem.

 

Det finns röster som talar om att vulkanen kan komma att spy dagar, veckor, månader, ja till och med i åratal. Men näringsföreträdare, som t ex en SAS-man, vägrade tänka långsiktigt. Vi tar en dag i taget, sa han.

 

Vilket lysande exempel på kaosteori. Vi lever i en kaotisk icke linjärt förutsägbar tillvaro. Snacka om att ledare behöver kunna hantera oförutsägbara situationer. Det som händer nu gick inte att förutspå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0