Bleke i vattenglaset

Stormen i vattenglaset började bedarra redan på undersökningsbritsen. Den undersökande läkaren sade att det inte riktigt såg ut som echinokock-systa på CT-bilderna. Sen gjorde han ultraljudsundersökningen, utan kontrast och med kontrast.

 

Jag var ivrig åskådare av bildskärmen, som visade förunderligt otydliga bilder av jag-vet-inte-vad. Grejen satt obändigt till allra längst upp till höger, liksom bakom revbenen. Lungorna ville också ligga i vägen. Jag fick vända och vrida på mig för att han skulle komma åt bästa ljudläge.

 

Ta ett djupt andetag, håll andan, andas ut. Han förklarade ordentligt vad som skulle hända. Det är inte bilderna han primärt är ute efter utan dynamiken. Han tog 13 filmade sekvenser i olika skeden. Kontrasten sprutades in i vänster arm och efter ca 10 sekunder når första vågen av kontrast levern via den åder som går mer eller mindre direkt från hjärtat till levern. Efter ca 50 sekunder kommer en andra kontrastvåg via en åder från magen. Båda kontrastduscharna fångade han genom att filma medan jag höll andan. Han filmade också en ännu vända då allt blandat sig i ett nytt jämnläge.

 

Han skulle studera sekvenserna närmare och komma med ett utlåtande senare idag. Det lär inte jag få del av förrän den 9 augusti. Men han var rätt säker på vad det var för nåt. Pratade också med en AT-läkare och de var överens.

 

Jag har ett hemangiom, en sorts missbildning eller brockliknande fenomen på en blodåder i levern. Jag visade på några röda fläckar jag hade på magen och han sa att det var en sådan, fast inne i levern och större. Jag undrade om man gör något åt saken. Nej. Inte ens då den växer? Jo, dom kan växa lite grann, men det brukar inte göra nåt. Kan kanske vara bra att kolla upp nån gång, men i princip får den vara. Tack och bock.

 

Undersökningen var över och jag var tacksam för hans meddelsamhet under undersökningen och efteråt hur han tolkade resultatet. For hem för en bit frukost med dottern och sen iväg till jobbet. Där höll jag på att somna i soffan efter lunchen då lugnet lagt sig. Log åt mig själv. Jag är nog väldigt lättad. Stormen har bedarrat. Det är bleke i vattenglaset.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0