Genusordning i omvandling?

Lyssnar på Percy Barneviks sommarprat. Han verkar i Hand in hand, en hjälp-till-själv-hjälp-organisation med syfte att råda bot på extrem fattigdom. Den metaforiska principen för hjälpen är att bistå med metspö, inte fisk.

 

Hand in hand ger mikrokrediter och entreprenörsträning till kvinnliga entreprenörer och entreprenörsgrupper och de har program för utbildning och sjukvård, främst i Indien, men numera även flera andra länder i Asien, Afrika och Latinamerika.

 

Allt fler organisationer riktar sig specifikt till kvinnor, för att kvinnor ger bättre utväxling på biståndspengarna. Grameen Bank riktar sig också med sina mikrokrediter till kvinnor. De här organisationerna verkar tillsammans med många många millioner människor. Ju fler organisationer, desto större skillnad i världen. Tro hur det kommer att påverka utvecklingen i världen framöver?

 

När kvinnor mer aktivt påverkar samhällsekonomin och -utvecklingen - hur blir det då med genusordningen? Det är den makroteori som säger tillvaron tenderar inordna sig i en könsmaktordning där män är overordnade kvinnor och har tolkningsföreträde. Jag kan inte gissa mig till annat än att den med tiden kommer att rubbas. Kanske skapas balans? Kanske rent av tippa över? Svaren på dessa frågor borde kunna skönjas redan nu.

 

Percy berättade om en händelse som kan ge fingervisning. Han skulle till ett möte med entreprenörskvinnor i Indien en kväll. Han undrade hur de hade ordnat det med tillsynen av barnen. Några svarade att deras män var hemma och såg till dem. Och att det aldrig skett någonsin, inte på tusentals år.

 

Förstår ni? När männen kommit över skammen att göra kvinnosysslor kommer de att bli vinnare. Tänk att få uppleva att göra något meningsfullt i stället för att slå ihjäl tiden med att dricka öl med grabbarna. Min tro är att det är djupt utvecklande för alla människor att uppleva meningsfullhet med det man gör. Finns egentligen några förlorare? Återigen - gu va intressant det är att leva nu?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0