Nyhetsgrubbla

Det pågår Almedalsvecka, News of the World ska läggas ner och jag grubblar över begreppet nyheter och vad som anses ha nyhetsvärde och vad vi människor dras till att läsa. Ingen rolig grubbla, egentligen. Semestertankar…

 

Senaste dagarnas smaskiga nyhet är att News of the World, engelsk veckotidning som riktat in sig på kändisskvaller, har ertappats med att hacka in sig på privatpersoners mobiltelefoner för att lyssna av mobilmeddelanden och på så sätt få uppslag till sina fläskiga artiklar. De har hackat in sig på kändisar och olycksdrabbade personer, familjer till skadade och dödade i brott och terroristattentat. När det gäller en försvunnen flicka så raderade de meddelanden för att kunna läsa fler meddelanden, vilket gjorde att familjen och polisen trodde att hon levde. Det visade sig att hon var mördad. Hur smaskigt och snaskigt som helst. Helt vidrigt och oacceptabelt. Men det säger också nåt om vad vi läsare vill läsa. Ooops. Det faller alltså delvis tillbaka på mig själv.

 

På det hela taget är nyheter nåt väldigt kortsiktigt. Det är nåt som skiljer ut sig från ena dagen till den andra. Gärna kändisars eländen. Brott, skilsmässa, otrohet. Eller krig och olyckor. Sånt gillar vi att läsa. Märker också att media faktiskt anstränger sig att även delge glada nyheter.

 

Det kvarstår dock att nyhetsvärde är något som går att skanna in i bruset av händelser, från ena dagen till den andra.

 

Nu är det så att det allra mesta som händer inte sker inom denna nyhetsradar. Det sker i långsammare processer. Både eländen och solskensnyheter. Utvecklingen i Rwanda är ett bra exempel. Vi minns att  Rwanda föll inom nyhetsradarn då stora grupper människor mördades i omfattande etnisk rensning 1994. Sedan dess har det varit ganska tyst. Men kolla här

http://svtplay.se/v/2457092/rwanda_rekord_i_reformer

Rwanda är idag en av världens mest reforminriktade länder och ett av Afrikas modernaste. Man inför en nationell sjukförsäkring och är på god väg att hejda befolkningsexplotionen och man råder bukt på korruption i statsförvaltningen. Rwanda har färre andel fattiga än vad USA har.

 

Jag älskar såna här nyheter. Jag vill att vi jagar rätt på dem, intresserar oss för dem och berättar. Intresserar vi oss för god utveckling så påverkar vi den och får mer av den. (Det finns sådan teoribildning – den säger att vi får mer av det vi intresserar oss för). Men bevare mig för att vara ensidig. Klart att vi måste berätta om och sätta ljus på destruktiv utveckling också.

 

Jag vill se nyhetsprogram som intar ett annat tidperspektiv än det som är förhärskande idag. Jag vill att en-dags-nyheter kompletteras med ett-års-, fem-års eller tio-års-nyheter. Det är sånt som brukar kallas granskande reportage. Jag skulle vilja att de hade rubriken nyheter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0