Valborg

Det var trevligt att ha BJ på besök under Valborg. BJ är mannen som på senare år flyttat hem till Sverige efter att ha lämnat landet en tid efter studierna på Teknis i min stad. Han gick maskinlinjen 1963-67 och jag gick samhällsvetenskaplig linje 1966-69. Vi räknade ut att det rör sig om ett enda överlappande år och då lärde vi känna varandra på ett sätt som nu känns som 10 år. Han ingick i ett av mina två umgängeskretsar. För mig var det här en gyllene tid av stort intressant umgänge. Min familj hade flyttat från ett mycket litet samhälle i Västerbotten där jag var både udda och ofta ensammen, tidvis även mobbad. Tiden i gymnasiet var som om paradiset öppnade sig. Jag fick kompisar med liknande intressen. Vi drev filmstudio, humanistisk klubb, vi drack te och lyssnade på klassisk musik, vi pratade politik och samhällsutveckling. Hungern efter en större värld var enorm och tron på att denna större värld var både begriplig och påverkbar var påtaglig. Vad rätt vi hade. Vad anti vi var. Vi visste precis hur allt skulle skötas. Det var tider det. (Det är visst vi som sitter på samhällets maktfunktioner i dag och som upplevs som proppen för all utveckling!)

 

BJ kommer även han från en liten håla och han hade samma behov av att vidga världen och  träffade en engelska som han gifte sig med och fick två döttrar. Han har bott i England, USA, Frankrike, Vietnam och nåt land i södra Afrika. Botswana? Han pratar engelska bättre än svenska, han saknar viktiga ord och minnen av viktiga skeden i Sverige.

 

Vi cyklade runt och mindes. Satt på torgets banktrappa i solen och mindes vilka hus som fanns då och vilka som är nya. Vi promenerade i stadens centrum. Vi picnicade på vår skolgård. Precis då slog vädret om och lufttemperaturen blev med ens flera grader kallare. Där satt vi och mumsade och huttrade och mindes skolans lokaler, gemensamma kamrater och… ja. Båda var begåvade med ganska dåligt minne så vi bevistade samma diffusa minnesdimmor. Det var rätt behagligt det med.

 

Huttrande cyklade vi hem, vilade lite och fixade middag som fick en skjuts in i ugnen innan det bar det av ut på en naturutflykt. Vi promenerade runt K-sjön och konstaterade att bävrarna är aktiva i år igen. Fick även syn på deras hydda.

 

Middagen var god och BN fick mig att ta en kvällspromenad också.

Vi såg en av stadens eldar falna.

 

Så mycket frisk luft och motion har jag inte gett mig på länge. Jätteskönt och verkligt trevligt. Första maj viktes åt trädgårdsarbete innan jag åter begav mig söderut till Drottningstaden. Där är jag nu. Men jag reser hem kväll för att gå på ännu en kvartalskoll av min blåsa i morgon. Om det tänker jag kluvna tankar. Jag är inte orolig. Men jag skulle inte bli förvånad om det finns nåt djävulskap nu. För jag tycker att jag har diffusa symtom som jag ska berätta för min läkare om. Å andra sidan så brukar det här djävulskapet komma smygande utan att det märks, så igen, jag är inte orolig. De diffusa symtomen har nog harmlösa förklaringar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0