Äkta eller på-låtsas

Dagarna går och ledigheten går obönhörligt mot sitt slut. I eftermiddag åker jag hem till Drottningstaden.

 

Dagarna här i södern har varit trevliga, goda och kulturellt givande. Herre gud vilken underbar mat vi lagat och ätit i olika trevliga vän-konstellationer. Vi tog flera stadspromenader, såg flera utställningar, lunchade och fikade. En längre utflygt i blygrått regndugg hann vi oxkså med.

 

 

Vid flera tillfällen var vi inne i den här byggnaden. Det är Lunds nya och omdiskuterade domkyrkoforum. En ung kvinnlig arkitekt, Carmen Izquierdo, vann en arkitekttävling där "alla" deltog. Hennes byggnad är brutalt modern i sin arkitektur och anpassad i färg och skala till omgivande bebyggelse. Jag visste faktiskt inte att mässing och gult tegel är så lika lika kulörmässigt.

 

Fascineras över hur olika fasadspråk ger känsla av olika skala. Den här entrén upplever jag på plats som stor och hög, men intilliggande bebyggelse "talar om" för mig vilken skala det egentligen är frågan om.

 

Jag tycker att det är befriande med arkitektur som inte låtsas vara nåt anant än vad den är. Här finns otalig exempel på pastischer, arkitektur som låtsas vara från en svunnen tid, men som inte är det. Jag begriper mig inte riktigt på detta. Anpassning till omgivande miljö - ja. Låtsas vara gammalt fast det är nytt - nej.

 

Hörsalen manar till andaktsfull reflektion med blicker både inåt, i den egna själen, och utåt, mot domkyrkans två torn och en påminnelse om att jag är en del i en låååång mäktig historia.

 

Saxat från nätet

http://www.lundsdomkyrka.se/2011/12/16/carmen-izquierdo-och-charlotte-lund-har-tilldelats-lunds-stadsbyggnadspris/

2011-12-16 09:25 av | Lämna kommentar

 

Domkyrkoforums arkitekt Carmen Izquierdo och landskapsarkitekten Charlotte Lund, som har gestaltat Domkyrkoplatsen, har tilldelats Lunds stadsbyggnadspris för 2011.

 

Juryns motivering

Lunds stadsbyggnadspris 2011 tilldelas arkitekten Carmen Izquierdo och landskapsarkitekten Charlotte Lund, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till stadsbildens utveckling i Lunds kommun genom nybyggnaden av Domkyrkoforum och Domkyrkoplatsen. Carmen Izquierdo har gestaltat en unik och vacker byggnad vars skala och gestaltning är väl anpassad till den omgivande bebyggelsen. Byggnaden inordnar sig omgivande stadsrum och sträcker sin ”kikare” vänligt och nyfiket mot Domkyrkan. Materialvalen i fasad och interiörer är medvetet och väl genomarbetade. Domkyrkoforum utgör därmed en värdig representant för det tidiga 2000-talets arkitektoniska uttryck i Lunds stadsmiljö.

 

Charlotte Lunds gestaltning av marken kring Domkyrkan förenar de kringliggande stadsrummen och lyfter vördnadsfullt fram byggnaderna. Vatten ger liv åt platsen och lockar besökaren att slå sig ned en stund. Markbeläggningen återskapar en gammal pilgrimsled och lyfter fram platsens historia samtidigt som Domkyrkoplatsens utformning gör den till en ny och vacker mötesplats i Lunds stadskärna. Den nya siktlinjen mellan Liberiet och Klostergatan skänker stadsbilden nya kvaliteter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0