Det mungoda
Det här åt vi, dvs det här var den mungoda maten.
Citronkyckling med oliver
efter Anna Bergenström
1 stor färsk kyckling – dela i portionsbitar
1 citron – tvätta, skär i rejäla skivor
10-12 gula smålökar
10 skalade vitlöksklyftor – skala dela
1 grön paprika eller 3 små gröna paprikor – långsmala klyftor
2 tsk salt + svart o vitpeppar – klappa in i kycklingbitarna
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
Färsk timjan
Varva torra ingredienser i ugnsfast form, häll över olivolja, stick ner lagerblad. Slå över vatten o vin och lägg kvistar av timjan överst. Minst 10-tal kvistar.
225 grader 35-40 min el tills kycklingen är klar. Servera med fullkornsris, bulgur, quinoa eller couscous. Gott med gröna bönor till o blandad grönsallad.
Marinerade apelsiner
efter min kompis i söder
5-10 Olika sorters apelsiner (apelisn, mandarin, klementin, blodapelsin är snyggt) – skala skiva
Sockerlag med kryddor hälls varm på frukten, får stå några timmar eller över natten
Socker- och kryddlag:
2 dl socker till 2 dl vatten – koka upp
Tillsätt kryddor:
1 påse saffran 0,5 g
1 vaniljstång, dra ur fröna o lägg i stång o frö i lagen
3 rejäla kanelstänger
5-7 stjärnanis, hela blommorna
Ge lagen ett nytt uppkok och häll kryddlagen på apelsinerna.
Rör om, låt stå någon timme eller över natten.
Serveras svalnad med vaniljglass.
Citronkyckling med oliver
efter Anna Bergenström
1 stor färsk kyckling – dela i portionsbitar
1 citron – tvätta, skär i rejäla skivor
10-12 gula smålökar
10 skalade vitlöksklyftor – skala dela
1 grön paprika eller 3 små gröna paprikor – långsmala klyftor
2 tsk salt + svart o vitpeppar – klappa in i kycklingbitarna
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
Färsk timjan
Varva torra ingredienser i ugnsfast form, häll över olivolja, stick ner lagerblad. Slå över vatten o vin och lägg kvistar av timjan överst. Minst 10-tal kvistar.
225 grader 35-40 min el tills kycklingen är klar. Servera med fullkornsris, bulgur, quinoa eller couscous. Gott med gröna bönor till o blandad grönsallad.
Marinerade apelsiner
efter min kompis i söder
5-10 Olika sorters apelsiner (apelisn, mandarin, klementin, blodapelsin är snyggt) – skala skiva
Sockerlag med kryddor hälls varm på frukten, får stå några timmar eller över natten
Socker- och kryddlag:
2 dl socker till 2 dl vatten – koka upp
Tillsätt kryddor:
1 påse saffran 0,5 g
1 vaniljstång, dra ur fröna o lägg i stång o frö i lagen
3 rejäla kanelstänger
5-7 stjärnanis, hela blommorna
Ge lagen ett nytt uppkok och häll kryddlagen på apelsinerna.
Rör om, låt stå någon timme eller över natten.
Serveras svalnad med vaniljglass.
Kommentarer
Trackback