Det mungoda

Det här åt vi, dvs det här var den mungoda maten.

Citronkyckling med oliver
efter Anna Bergenström

1 stor färsk kyckling – dela i portionsbitar
1 citron – tvätta, skär i rejäla skivor
10-12 gula smålökar
10 skalade vitlöksklyftor – skala dela
1 grön paprika eller 3 små gröna paprikor – långsmala klyftor
2 tsk salt + svart o vitpeppar – klappa in i kycklingbitarna
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
Färsk timjan
 
Varva torra ingredienser i ugnsfast form, häll över olivolja, stick ner lagerblad. Slå över vatten o vin och lägg kvistar av timjan överst. Minst 10-tal kvistar.
 
225 grader 35-40 min el tills kycklingen är klar. Servera med fullkornsris, bulgur, quinoa eller couscous. Gott med gröna bönor till o blandad grönsallad.


Marinerade apelsiner
efter min kompis i söder
 
5-10 Olika sorters apelsiner (apelisn, mandarin, klementin, blodapelsin är snyggt) – skala skiva
Sockerlag med kryddor hälls varm på frukten, får stå några timmar eller över natten
 
Socker- och kryddlag:
2 dl socker till 2 dl vatten – koka upp
Tillsätt kryddor:
1 påse saffran 0,5 g
1 vaniljstång, dra ur fröna o lägg i stång o frö i lagen
3 rejäla kanelstänger
5-7 stjärnanis, hela blommorna

Ge lagen ett nytt uppkok och häll kryddlagen på apelsinerna.
Rör om, låt stå någon timme eller över natten.
Serveras svalnad med vaniljglass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0