Olof Rudbeck dy Fogelboken

Plansch ur Olof Rudbeck dy Portfölj med fågelplanscher

 

Var generation och person lever i sin egen bubbla av vad som gäller och vad som är av värde. Båda mina föräldrar var stolta samlare av antikviteter, mynt och frimärken, i den mindre skalan, men dock. De hade båda var för sig en våldsam övertro på vad prylarna var värda och vilket arbete som ligger bakom att få dem avyttrade. Man kan säga att de levde saliga i sin tro och slapp uppleva att de levde i en orealistisk bubbla.

 

 

Min mamma köpte ett fågelbokverk av praktfullt slag (bilden ovan). Hon var helt övertygad om att det var en mycket god investering och hon tänkte med tillfredställelse på den glädje jag skulle ha åt det förhöjda värdet. Den glädjen har uteblivit helt, kan jag säga. Hos mig har de bara samlat en ansenlig hög med damm och dåligt samvete. Samtidigt är jag glad att min mamma inte köpte ytterligare ett praktverk, om fjärilar.

 

Nu tar jag mig i kragen och ska äntligen avyttra den dammsamlande fågelboken. Det är inte vilken fågelbok som helst. Det är ett nytryck från anno 1985 av Olof Rudbeck dy 275 år gamla fågelbok (Fogelbok). Det är ett helt kit av 2 fågelböcker och en stor portfölj (nr 254) med en massa fågelplanscher med tryck i utsökt kvalitet. Min mamma betalade 1395 kr för fågelboken och 8 500 kr för portföljhen, alltså ca 10 000 kr, då, 1986.

 

Uppslag ur fågelbok I

 

Uppslag ur fågelbok II

 

Fågelbok I

 

Fågelbok II

 

Portföljen. Handtagen är trasiga, i övrigt är allt i toppskick. (Tror jag det... för det är ju ingen som någonsin tittar i detta mög och därmed ingen som har nött på prylarna)

 

Jag googlade lite och hittade en del uppgifter. En frågade om någon visste vad hennes portfölj kunde vara värd och en annan svarade att han själv provat och fått ett bud på 75 kr. På något annat ställe såg jag priset 2000 kr. På ytterligare ett ställe såg jag siffran 850 Euro. Allt pekar nog åt att kittet har ett värde långt under inköpsvärdet.

 

Nu undrar jag hur jag ska bli av med kittet till ett någorlunda pris på ett enkelt sätt. Nån som vet hur jag ska gå till väga? Efter att ha hintat på Facebook vet jag nu genom www.antikvariat.se att Fogelboken säljs för mellan 5000 och 10000 kr, i runda slängar. Får även tips på antikvariat på den hemsidan. Min fråga är nu - vill någon köpa Fogelboken direkt genom mig?

 

En knastertorr beskrivning av det jag avyttrar lyder som följer: Fogelboken I-II nr 254. Fogelboken I-II. Del I: Fogelboken. Del II: Historisk, konstvetenskaplig och ornitologisk kommentar av Tomas Anfält, Gunnar Broberg, Allan Elenius & Gunnar Brusewitz. Med förord av Thomas Tottie. René Coeckelberghs Förlag, Stockholm 1985. 165 planschblad, 3 sidor + 103, (8) sidor. Två volymer i förlagets mörkblå klotband med ryggtext i guld. I mörkblå gulddekorerad skyddskassett. Folio, 45,5 x 30,5 cm. Faksimileutgåva utgiven i 1499 numrerade exemplar. + Portföljen. René Coeckelberghs Editioner 1986. Faksimilutgåva innehållande naturtrogna kopior i skala 1:1 av Olof Rudbeck d.y:s fågelplanscher. 35 Färgplanscher. Kommentarer av Gunnar Brusewitz och Tomas Anfält. 32 sidor. Trådhäftad. Samlat i förlagets mörkblå sammetsfodrade gulddekorerade klotportfölj med skinnförstärkta hörn. tryckt i 1.499 numrerade exemplar. Elefantfolio. 93 x 63 cm.

Olof Rudbeck d y:s Fogelbok som påbörjades 1693, har aldrig tidigare publicerats. Efter 275 år föreligger den i faksimilutgåva.


Kommentarer
Postat av: Robert Ekman

Hur mycket vill du sälja den för då ?



mvh/Robert



Olof Rudbeck dy Fogelboken

2011-08-25 @ 11:49:05
Postat av: Dragan

Jag är intresserad att köpa "möget! Pris?

2011-12-10 @ 22:07:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0