Dvärgbandmask

Fan, va jag lär mig en massa skit. På förekommen anledning har jag tagit reda på vad min urolog nu misstänker och vill kolla närmare. Misstänker är kanske ett starkt ord. Hon vill nog mest bara utesluta att det inte är frågan om echinokocker, dvärgbandmask. Efter att ha läst Dr Google / Wikipedia, som säger följande om Echinokockinfektion, är jag inte lika likgiltig. Kort sagt. STÖN. Nu får väl tillvaron bara ge sig. Det räcker nu.

 

Å andra sidan är detta kanske det pris jag får betala för att vara så väl undersökt. Minsta lilla nånting får sin belysning under lupp. Hade det inte varit för cancern hade detta inte upptäckts, för det här känner jag över huvud taget inte av. Och det är klart att jag vill veta. Inte vill jag gå och vara en tickande bomb om jag kan slippa.

 

Wikipedia: Echinokockinfektion  (alt. blåsmasksjuka, echinococcos, hydatidos) är en sjukdom hos människor som orsakas av dvärgbandmasken, Echinococcus, en parasit som oftast återfinns hos djur. Parasiten smittar via födan, varefter den penetrerar tarmen och förs med blodet till framför allt lever och lungor. I de smittade organen bildar maskarna karakteristiska vätskefyllda cystor, vilka genom sin tillväxt och följande tryck på omkringliggande vävnad orsakar de första symptomen. Det kan dröja från månader till flera år från smittotillfället till dess att cystorna är stora nog att orsaka symptom. Vätskan i blåsorna innehåller stora mängder maskmaterial, vilket kan framkalla en livshotande anafylaktisk chock om en blåsa skulle spricka. Om infektionen är orsakad av arten E. granulosus (tidigare vanlig i norra Skandinavien med koppling till rennäringen) kan sjukdomen behandlas genom att blåsorna tas bort kirurgiskt efter medicinering med antimaskmedel. Arten E. multilocularis (förekommer worldwide) orsakar en form av förgrenade blåsor ("alveolär eckinokockos") som infiltrerar vävnad på ett sätt som påminner om cancer. Den senare varianten kan inte opereras och är svårbehandlad.

 

Eckinokockinfektion är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Dvärgbandmasken finns i stora delar av Europa, men är mycket ovanlig i Sverige. Fynd av masken gjordes 1996–1997 i samband med renslakt, men har försvunnit efter åtgärder. Insatser görs för att hindra att den får fäste, bland annat måste hundar och katter alltid vara dokumenterat maskfria innan de införs i landet.


Kommentarer
Postat av: felicia

Hej! Fin blogg :)

Kolla gärna in min & släng in en kommentar.

Kram!

2010-07-23 @ 22:18:34
URL: http://feliciasj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0