Bakom rubrikerna

Årets första blogg är en blodig historia.

 

Är åter på besök i Kilåmon där dotterns pojkväns mamma bor med sin sambo. Vi har firat nyår här och grattat pojkvännen som fyller år idag, nyårsdagen. Vi har jammat på musikloftet i tornet på muminhuset en stund. Marackas blev mitt instrument.

 

I den här trakten hände en förfärlig olycka häromdan. En man dödades av en tjur. Har läst lite på nätet om olyckan. Det framgick mellan raderna möjligheten av att den dödade kunde vara agare till tjuren.

 

Bakom rubrikerna ryms en ännu saftigare historia om en egensinnig person och om livet i en avfolkningsbygd. Mannen var tjuruppfödare och  ägare till tjuren, som hade varit besvärlig tidigare. Han hade blivit rekommenderad av flera personer att ta bort tjuren. Ruggigt.

 

Mannen var sturig och driftig. Gick under smeknamnet Kohuvudet.  Mannen köpte upp fastigheter och mark här runtikring och hade mängder med tjurar. Han fick verksamheten att blomstra  med vita, gråa och svarta pengar. Han hyrde ut lägenheter till socialfall och det förekom skadegörelse och stöldräder här runtikring. Hans tjurar rymde ideligen och ofredade folk. Mannen var därför ett irritationsmoment i byn. Både driftig och diskutabel.

 

Nu blev han ihjälstångad mot lagårdsväggen med sin egen far som vittne. Efter att hjälp tillkallats anlitades en granne att snabbt komma till platsen med sitt gevär. Grannen var vid ankomsten helt oförberedd på vad uppgiften gällde. Det var ingen vacker syn som mötte honom. Kroppen var mycket svårt sargad med kläderna avslitna, tarmarna vällande ur kroppen och den hade djupa hål  där han blivit spetsad av hornen. Tjuren sköts och det fanns inget att göra för att rädda mannens liv.

 

Bakom rubrikerna finns alltså berättelsen om en säregen person i en avfolkningsbygd. Folk har blandade känslor. Kanske markerna kommer att växa igen nu och händelsen blir en dödsstöt för bygden? Kanske kommer andra att kunna köpa fastigheterna och få trakten att blomstra? Behöver inte de inblandade samtalsstöd?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0