Det blir inte alltid som man tänker

Det finns en tankegång, en utsaga, en föreställning eller vad man nu ska kalla den, som jag stör mig allt mer på. I korthet lyder den så här:

 

Det blir som man tänker

 

Jag vet bakgrunden till utsagan. Tanken har kraft på det som händer. Hur vi tänker spelar roll. Men i helvete att utsagan är sann. Den irriterar mig. Allt mer. Jag tycker utsagan är slarvigt missvisande. Jag har många gånger tänkt sånt som aldrig blivit verklighet.

 

T ex har jag länge velat tjäna mer pengar. Den inkomst jag haft under alla år understiger vida den utbildning och kompetens jag haft. Jag har periodvis tyckt att det skulle vara trevligt med en käresta och jag har delvis ansträngt mig. Ett antal gånger har jag varit aktiv på Mötesplatsen. Det resulterade för några år sedan att jag bestämde mig för att aldrig mer utsätta mig för något sådant. Jag hade nämligen oturen av att bli oförskyllt och rejält oförskämt behandlad. Det kan bli så på nätet, det förstår jag, men jag accepterar under inga omständigheter att bli förödmjukad. Mötesplatsen får vara utan mig för all framtid.

 

Ett flagrant exempel är en nyhet jag hörde här nere på Västnytt. Det handlade om Vara som hästkommun. Det satsades stort och visionärt på hästsporten i en kollektiv önskan. En stor hästsportanläggning skulle byggas. Snart. Det behövdes bara ett kommunfullmäktigebeslut. En formalitet bara. Det flyttade hästentreprenörer till Vara som kände den lönsamma vittringen. Vara såg ut att blomstra upp. Men det kom inget kommunfullmäktigebeslut. Bubblan sprack. Företag gick i konkurs eller flyttade. I Vara idag finns färre hästar och hästentreprenörer än när visionen skapades. För djävligt, helt enkelt.

 

Så jag vill nyansera uttrycket "Det blir som man tänker" till

 

Det kan bli som man tänker, för tanken är en attraherande kraft.

 

Särskilt observant behöver man nog vara med de där omedvetna tankarna. De har nog en väldig kraft i sig.

 

Det finns fler "klokheter" som irriterar mig. Här är en till som jag ofta får höra:

 

Det här har hänt (ofta nåt svårt) för att jag ska lära mig nåt.

 

Det har jag nog bloggat om förut. Jag bara håller inte med om den orsak-verkan-logik som finns i uttrycket. Det har hänt - ja. Jag kan lära nåt - ja. Men det är det där "för att" som får mig att tvärnita.

 

Nu har jag gnällt färdigt för idag. Jag ska kolla kvitton inför fastighetsdeklarationen. Det kan förklara mitt dåliga humör.


Kommentarer
Postat av: vännen i v-ås

Tack, det där irriterar mig också eftersom det oftast inte är så. Man har missuppfattat positivt tänkande med magiskt tänkande.

2012-04-11 @ 08:09:50
Postat av: vännen i v-ås

Och, jag glömde. Vilket mörker för ett barn som blivit utsatt på olika sätt av vuxna exempelvis. "Fan vad jag lärde mig på det" (citat Lorry)

2012-04-11 @ 08:11:11
Postat av: Anonym

Hej vännen i V, Ja,,, Det finns många förfärliga exempel på att "det blir som man tänker" blir ett hån. Alla människor som fått en svår sjukdom där de inte gjort något mer än att bara existera som människor för att få sjukdomen. Och alla som blir utsatta för oförskyllt våld, barn som vuxna.

2012-04-11 @ 08:52:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0