Arbetskraftshandel

Pyssel pyssel.

Jag målar och målar. Har börjat montera ihop de första bokhyllseketionerna och brottas med att en gavel precis täcker ett viktigt eluttag. Grunnar på hur jag ska lösa det.

 

TVn går och underhåller mig. Med avsmak och förskräckelse lämnade jag Gladiatorerna och landade i ett program som heter Tropical cancer. Det är ett engelskt undersökande program som berättar om den ena förfärliga koncekvensen efter den andra över samhällsutvecklingens landvinningar. Vi har klarat av de omfattande koncekvenserna av hur ett damm-projekt totalt förstör den nubiska befolkningens levebröd i stora landområden. De har inte nämnt Assuan vid namn, kanske är det Assuan-projektet eller så är det ett annat damm-projekt det handlar om. Projektet ger viktig elektricitet som behövs uppbyggnaden av landet och det förstör massor av människors levebröd på sånt de levt av i årtusenden.

 

Nu pausar jag för att grunna på hur jag skall lösa det med mitt eget eluttag (!) och för lufta min ångest över situationen för gästarbetare i Dubai. Det påminner mig om mitt eget bokprojekt att belysa den halvt lagliga totalt oreglerade arbetskraftshandeln. Det är den tredje största (ljusskygga) marknaden efter sexhandel och vapenhandel.

 

I programmet berättas om mängder med arbetare från Bangladesh som satsat egna medel för att kunna arbeta i Dubai och försörja sina anhöriga där hemma. De har belånat sina hus eller på annat sätt skaffat fram pengar för att kunna vinna den lycka som mäklarbolag målat upp för dem. Väl framme i Dubai fick de en liten slant att klara de första dagarna och sen händer ingenting. Jobb finns inte. De är fångade i en fälla. De kan varken komma hem eller stanna. Om de lyckas resa hem blir de lynchade eller mördade. Stannar de är de arbetslösa och kan inte klaga för ingen bryr sig eller så blir de bestraffade. Myndigheterna är handlingsförlamade eller allmänt inaktiva. Deras situation är vidrig. De pratar om massjälvmord som en möjlig utväg.

 

Betänk att det här är den tredje största branschen i världen. Ur profitörens synvinkel är handelsvaran medgörlig, som en levande villig massa. Den vill ju och arbetar aktivt för att bli handelsvaran. Sen, när den kommit på plats, blir den passiviserad eftersom hur den är gör, så är det i alla fall inte bra att klaga högt.

 

Jag vill bara skrika högt över den mänsklighet jag är en del av. Det här är för djävligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0