Bröd

Jag bakar. Det ger mig upprättelse när jag en stund vistats i självömkans träsk. Sedan jag kom i kontakt med konsten att baka ENKLA bröd blir livet emellanåt glatt. Det gjorde jag genom tips till Martins blogg om bröd. http://paindemartin.blogspot.com/  Ser att han lagt av, men bloggen finns kvar och är mycket inspirerande. Det jag tänt till på är att slippa knådandet. Den långa jästiden gör knådjobbet.

 

Mina bröd, som jag bakade igår och nu på morgonen, har jag gjort så här.

 

Dela ett paket jäst i två delar och lägg i var sin bunke. Tillsätt i vardera bunken 6 dl kallt vatten, 1 msk salt, lite sirap, vetemjöl och lite annat skräp - jag har två andra ingredienser per sats och ingredienserna varierar jag: linfrö, fyslilliumfrö, vetegroddar, solroskärnor, rågkross, kli, hackad torkad frukt och sånt. I ursprungsreceptet ingår inget skräp och det bakas till och med på sånt där extra superduper vetemjöl, som jag just nu glömt namnet på.

 

Rör i hop till en relativt lös smet, för kladdig för att vara knådbar, men heller inte rinnande. Låt stå i 6-8 timmar.

 

Nu har vi kommit till det försiktiga momentet av bakningen. Gör minimalt med bröden. Baka av degen i en bunke i taget.

 

Häll satsen försiktigt på ett mjölat bord. Vik försiktigt ihop på ena ledden och sen på den andra. Skär den försiktigt i två delar med en vass kniv. Puffa till bröden så de blir mjöliga runt om och lite avlånga. Lägg på smörad eller papprad plåt. Strö lite flingsalt på. Låt dem vila i 30 minuter under handduk. Grädda i 200 graders ugn i 45 minuter.

 

Sim salabim.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0